PaKa

Álmatlan?!

Álmatlan?!

"csak most, most el ne aludj!"

Mióta az eszemet tudom, vágytam egy kényelmes overálra. Egy Debrecenben tett sétám során, bementem egy turiba, ahol megláttam ezt a csodálatos darabot és azonnal bele is szerettem (aki ismer, annak ezt nem is kell magyarázni). A méret kb. jó volt és lássuk be, 2000 forint nem az az összeg, amin elgondolkodik az ember, amikor a régi álma jön szembe! Így aztán hazahoztam, kimostam, felvettem...  és naná(!), hogy pont kicsit volt.

pj01.jpg

De szerencsére csak rövid, ezért úgy döntöttem, hogy még kényelmesebbé varázsolom pár perc alatt.

Gyakorlatilag egy “basa-gatya” lett az alsó részéből. :D

pj02.jpg

Íme lépésről lépésre:

A fölösleget kivágtam az ülepéből.
pj03.jpg
Kiterítettem és szabtam hozzá egy-egy darab anyagot (ez akár egy póló is lehetett volna, de valahogy pont volt itthon maradék fekete pamut jersey :D ).

pj04.jpg
Végül az újonnan született üleprész összevarrása után, a helyére illesztettem.

pj05.jpg

És már kész is! Mivel ez egy rugalmas anyag, fontos odafigyelni arra, hogy az öltések is azok legyenek! Interlock, cikk-cakk vagy ami van otthon! ;)

A kedvenc pizsim! Világít a sötétben, kényelmes, meleg és lássuk be, nem alszom olyannal aki ne tudna aludni egy világító csontváz mellett! 

zene hozzá:
https://www.youtube.com/watch?v=1tD3QoZj7qk

Álmatlan?! Tovább
Szita vagy nem szita?!

Szita vagy nem szita?!

avagy nem írok semmit magamra...

Imádok szitázni! Fantasztikus érzés, amikor a precízen megtervezett minta egy kis odafigyeléssel, viszonylag gyorsan és tartósan rákerül az anyagra. Ez a technika rengeteg lehetőséget rejt magában, többek között a minta pillanatok alatt sokszorosítható. Itt van néhány nem olyan régen készült példa, mert ugye “...nem írok semmit magamra…”

Ahogyan ezt már Kispálék is megénekelték: https://www.youtube.com/watch?v=YX5D9XAcfIIAz egyetlen gondot az szokta okozni, hogy sajnos (teljes felszerelés híján) egyedül nem megy… Kevés ilyen dolog van az életemben, de be kell valljam itt és most, hogy néha hiányzik valaki, akit hajnal 3-kor megkérhetek, hogy fogja meg egy kicsit a szitát... :D
Így aztán az egyszerűbb dolgokat kénytelen vagyok más módon megoldani. Ha csak egyszer szeretném a mintát használni, akkor ez nem is olyan nehéz. Egyébként meg összegyűjtöm a dolgokat és néha szerzek még két kezet a szitához…
Itt egy gyors, egyszemélyes megoldás:

wever4.jpg

A feliratot ugyanúgy kivágom fóliából vagy öntapadós-tapétából, vagy bármiből ami ragad és nem engedi át a festéket a nem kívánt részeken (itt figyelni kell, hogy amikor forgatjuk, hogyan is lesz a kép). A legegyszerűbb, ha mindig a megfelelő felületre rajzoljuk már a mintát, így nem fog meglepetést okozni, hogy tükörben van a végeredmény…. :D

wever3.jpg

Ha kivágtuk -vigyázva, hogy ami kiesik azért nem kár, de a “takarást” ne roncsoljuk szét- akkor a megfelelő helyre ragasztjuk. Fogjuk a festéket és egy száraz szivacsot/rongyot aminek segítségével óvatosan, vékonyan felhordjuk a festéket, ügyelve arra, hogy a felragasztott fólia ne csússzon/pöndörödjön fel és főleg ne folyjon alá a festék! Ez persze nem olyan egyszerű, nagyon fontos a festék állaga és az is, hogy jól ragadjon a fólia.

wever2.jpg

De van az úgy, hogy ezt sem veszem annyira komolyan és “tökmindegy, jó lesz ez így” üzem módba kapcsolok. Így készült a “tesó sapi” is. (Erről részletesen hamarosan!)

wever1.jpg

Szita vagy nem szita?! Tovább
A "kis fiókos"

A "kis fiókos"

fiok00.jpg

fiok01.jpg

Ez a kis fiókos fémszekrény már nagyon régen váratott magára. Most megtaláltam neki az igazi helyet, az overlock varrógépem alatt. 

Sikálás, mosogatószeres fürdetés (zsíroldás), csiszolás, zománcfesték, zománcfesték, zománcfesték :D

fiok02.jpg

Kicsit izgalmasabb a fiókok fogója:
- egy darab bőr belül anyacsavarral kapaszkodik
- egy darab "rongy" (egy pántból maradt) befűztem a lukba és ott megcsomóztam
- zsinóron gyöngyök (belül csomó)
- zsinór fonat (belül csomó)

fiok03.jpg

Nagyon praktikusnak bizonyult! 
Remélem tetszett és kedvet kaptatok a reménytelennek tűnő bútorokat megmenteni! :)

fiok04.jpg

A "kis fiókos" Tovább
Moodboard

Moodboard

paraalap.jpgMár régóta terveztem, hogy a közönséges parafa táblámat kicsit különlegesebbé varázsolom, de valahogy nem volt elég nagy a nyomás. :) Aztán egy nap megadta magát és lehuppant a falról. A kerete szétesett és csak ott figyelt...

para1.jpg

Elérkezett hát a pillanat! A keretet nem akartam összekalapálni rajta, mert úgy csak nehezebben feszül rajta a textil. Levettem róla. 

Aztán fogtam néhány maradék anyagdarabot és összevarrtam. Először csíkokra (vasalni kell!) aztán a csíkokból egy nagyobb darab lett. A kedvenc részem egy régi Mustang farmer zsebe:

Amikor a darab kész lett és a varrásokat a helyére vasaltam, akkor a szélét körbe eltisztáztam (vékony anyagnál nem szükséges, ha duplán hajtjuk vissza, de a farmer miatt így sokkal egyszerűbb).

para2.jpg

És már csak rá kellett feszíteni. Először az jutott eszembe, hogy majd a tűzőgépemmel! :D De persze az kilógott, így csak az akasztót tettem rá azzal és a kilógó rész behajtottam, hogy még jobban kapaszkodjon...

para3.jpg

Aztán szerencsére rengeteg rajzszögem volt otthon, így azzal feszítettem ki:

para4.jpg

Ha nagyon ficereg, vagy nem az igazi, nyugodtam oda lehet tűzni előröl és utána bíbelődni a hátával! :D

Imádom! Főleg a zsebet, ahol végre kéznél vannak a tollak/filcek. :)

Pikk-pakk megvan. Próbáljátok ki! ;)

Moodboard Tovább
Nadrágfoltok

Nadrágfoltok

folt_alap.jpg
A kedvenc nadrágjaink előbb vagy utóbb elkopnak, mind nagyon nehezen válunk meg tőlük. Főleg, mert egyidőben, egyszerre mindig többel járunk így. . . hát ki győz folyton újat venni?

Ebben a posztban 3 különböző megoldást mutatok a problémára, amivel meghosszabbítható az élettartamuk.

No.1.
Kisebb lyukacskáknál ez a kedvencem: egy darab vásznat beragasztok, jó vastag ragasztós közbéléssel. Ez megállítja a foszlást.

kek1.jpg
Utána kivágom a formát (csillag, szív, cica ej, stb.) és rávarrom a nadrág térdére/ a lyukra. Érdemes felvenni a nadrágot és nem frissen mosva bejelölni, mert az anyag nyúlhat és így a folt estére máshol lesz. ;)

kek2.jpg
Persze a bővebb száraknál könnyebben megy a dolog, de ha túl szűk, akkor közelítsünk a másik irányból.

kek3.jpg
No.2.
Ezt a megoldást akkor ajánlom, amikor még csak elvékonyodott az anyag. Egy darab izgalmas textillel teljesen újat varázsolhatunk a régi nadrágunkból.

turkiz1.jpg
Itt is nagyon fontos, hogy ne frissen mosva mérjük/jelöljük.
A külső lábszár varrását általában könnyebb kibontani, így innen érdemes közelíteni. A folt ide eső oldala az egyetlen, amit tisztázni érdemes. A többit pedig csak visszahajtani.

turkiz2.jpg
A keresztbe - oldalakat levasalom, hogy szép egyenes legyen majd a vonaluk. A nem tisztázott hosszanti részt, a nadrág belső szárának (nem bontott) színére varrom. Először szinre színt, azután visszahajtva az eredeti tűzést folytatom.

turkiz3.jpg
Az anyagot szépen kifektetem a helyére és keresztbe is rátűzöm. Ha mindenhol szépen takar, akkor egyszerűen visszazárjuk a kibontott részt.

No.3.
Ezt a megoldást drámaibb esetekben ajánlom. Farmereknél működik a legjobban, hiszen ezek szépen rojtozhatóak. Ez esetben azonban mindenképpen érdemes az egész foltot körbe letisztázni! Sőt, akár (ahogyan az első variációnál is írtam) "beragasztani".

farmer1_1.jpg
A foltot a lyuk alá teszem, ha kell kicsit rojtozom vagy igazítok rajta. A folt és a lyuk széle között közepes öltés nagysággal rögzítem. 

farmer12.jpg
Ha már a helyén van, akkor jöhet az oda-vissza... Nagyobb öltéssel és lendülettel javaslom, színoldalról, hogy közben a rojtokat is igazgatni tudjuk.

farmer13.jpg
Ha a szakadás már az oldalvarrásig ér, érdemes a varráshoz erősíteni a foltot.

farmer14.jpg
Remélem sikerült jó ötletet adnom!
Köszi, hogy benéztél!

Nadrágfoltok Tovább
Pici pulcsiból nagyobb

Pici pulcsiból nagyobb

Amikor az ember lánya olyan pulcsiba szeret bele, ami egy picit kisebb, mint az optimális, akkor ez a megoldás igazán hasznos lehet. Esetleg akkor is, ha kinőtte a gyerek a kedvencét... Akár kötött, akár hurkolt kelménél beválik, csak az a fontos, hogy a varrat is rugalmas legyen (interlock vagy cikk-cakk).

pulcsik_alap.jpg

Ha nem találtok passzét megfelelő színben, akkor helyette tökéletesen megfelel egy vastagabb jersey/ póló-pamut, vagy bármi, ami rugalmas.
Ez egy gyerek pulcsi (volt), így kicsit rövid volt a dereka és az ujja is...

fank1.jpg
A legkönnyebb, ha levágjuk a passzé részt és ez alapján szabjuk ki a cseredarabot.

fank2.jpg
Az ujján és az alján is ugyanúgy kell, csak a dereka nagyobb, így ott kicsit könnyebb. :)

fank3.jpg
Ha hullámosodik az anyag, akkor jön a vasalás. Ezeknél az anyagoknál fontos, hogy ne rányomjuk a vasalót, hanem először csak gőzöljük meg alaposan és kézzel lapogassuk meg a varrást. Ha kisimult, akkor rá lehet tenni a vasalót, de nem nyomjuk úgy, mint egy vászonnál!

Ha "klasszikus" kötött pulcsival van dolgunk, akkor kicsit izgalmasabb a dolog...

koponyas1.jpg
Itt is a passzé levágása az első, de a második a tisztázás! Ezzel meggátoljuk, hogy a szemek futni, bomlani kezdjenek.

koponyas2.jpg
A többi lépés nem különbözik, de mindenképpen több türelmet és odafigyelést igényel.

koponyas3.jpg
Vasalás ugyanúgy!
Remélem hasznos volt!

Pici pulcsiból nagyobb Tovább
Mesekavics

Mesekavics

mese3.jpg

A mesekavicshoz nem kell sok dolog, csak néhány kavics, akril festék, ecset, hobbi lakk, és egy kis türelem.
A tokjához pedig egy darab vászon, akril festék, abc pecsét, tű és cérna.

A kavicsokat érdemes zsírtalanítani (szappan, mosogatószer vagy akár körömlakk lemosó is megteszi), hogy a festék szépen tapadjon. Én a kontúrral kezdtem és amikor megszáradt kifestettem a színekkel, végül 2 vastag réteg lakkot kentem rá, hogy jó tartós legyen. 

mese2.jpg

A tokot a felirattal kezdtem, majd először a színéről varrtam össze talpszélesen. Kifordítottam és belülről is összevarrtam kicsit szélesebben (régen így varrták az ágyneműhuzatokat, hogy tartósabb legyen). Így sokáig tart majd a tasak, már csak a száját kell beszegni és valami szalagot/zsinórt varrni a hátára.

mese1.jpg

A játékot sokféleképpen játszhatjuk, pl. mindenki húz egy kavicsot és a kavicson lévő ábrát belefűzi a mesébe.
Vagy sorba rendezzük a kavicsokat és az alapján mesélünk...
Ti hogyan játszanátok? 

mese6.jpg

 

Mesekavics Tovább
Szeretlek Tea!

Szeretlek Tea!

love.jpg


Öltöztesd ünneplőbe! Mindegy, hogy az alkalom Valentin nap, Anyák napja esetleg névnap...
A lényeg, hogy szeretjük a teát! :D 

Hozzávalók:
- papírfilter (Demmers Nádor utca)
- szálas tea (Demmers Nádor utca)
- origami papír (Aldi)
- dekor karton (Aldi)
- zsinór
- ragasztó
- olló
- cérna

love_2.jpg

A zsinórt kb. 25 cm hosszú darabokra vágtam. Az egyik végére csomót kötöttem - ez akadályozza majd meg, hogy a varrásnál kicsusszanjon a filterből. Az origami papírt elfeleztem, majd a felét is elfeleztem és így tovább, egészen addig, míg elértem a megfelelő mérethez. Ha többféle teát csomagolunk, akkor érdemes még a ragasztás előtt megjelölni vagy akár az elkészítést is ráírni a címkéjére, így biztosan nem keveri majd össze senki. 
 
love_3.jpg
A szívhez kivágtam egy sablont, hogy könnyebben menjen a dolog. Ceruzával körberajzoltam, a zsinór csomós végét a helyére tettem és kis lyukat hagyva kb. talp szélességgel beljebb összevarrtam a két réteg papírt. A teát egy rögtönzött papírtölcsérrel töltöttem bele. Figyeljetek arra, hogy forrázás után a tealevelek kinyílnak, megszívják magukat! Semmiképpen ne tömjétek meg a formát, mert szét fog szakadni. 

love_4.jpg
Ha a tea benne van, akkor már varrhatjuk is be a lyukat. Én a ceruza nyomán vágtam körbe, így a finnyások sem köthetnek bele! :D

love_5.jpg
És ha nem akarjátok egy régi filteres dobozba tenni, hát itt egy gyors tasak ötlet:

A papír kb A3 méretű. A két oldalán és az alján kb fél cm széles sávot behajtottam. A csücsköket levágtam és összeragasztottam az oldalakat. A tetejét kilyukasztottam és masnival kötöttem össze.

love_6.jpg

Persze ez nem aromazáró és nem is a legpraktikusabb a konyhában, de nem is tart olyan sokáig, hogy ez gondot okozzon! ;)

love_7.jpg

Boldog teázást!
Köszi, hogy benéztél!

Szeretlek Tea! Tovább
ABC pecsét

ABC pecsét

abc0.jpg

Rengeteg variáció született már a kérdésre, de valahogy nekem mindegyikhez hiányzott valami a háztartásból. Pl. nincs itthon 30 db parafa dugó... :( Így aztán ez két napos/alkalmas project lett, mert a gyurmát hagyni kell jól megszáradni mielőtt ragasztanánk rá.

Alapanyagok:

 • levegőn száradó gyurma (én most boltit használtam, de rengeteg otthon elkészíthető receptből válogathattok)
 • dekorgumi (a legegyszerűbb is szuper, az A4- es darab 1/3 részét használtam fel)
 • négyzetrácsos papír (ezzel könnyebb egyformára rajzolni a betűket)
 • filctoll (lehetőleg vékonyabb)
 • olló
 • ragasztó (én technokolt használtam, de bármelyik hobbiragasztó megfelel)

Első nap:
A gyurmából hengert gyúrtam, majd lelapítottam, - az egyenes felületen lesz a betű. Felvágtam kb. egyforma darabokra és ezeknek először felülről igazítottam meg a szélüket, aztán alulról is. Főleg az éleket, hogy szép simák legyenek. Így készült el 31 darab (hogy maradjon tartalék is) "téglácska", majd az egyenes felükkel lefelé hagytam száradni. 

abc1.jpg

Második nap:
A legkisebb gyurma téglácskát körberajzoltam, és ehhez igazodva megrajzoltam a betűket. Ezeket kivágtam és átrajzoltam a dekorgumira. Aki bátor, az rajzolhatja egyből oda is, csak vigyázni kell, ne nyomja meg a filc a gumit. Aztán jött a vagdosás... a gumi nem szívja be a tintát, szóval egy része az ujjamon végezte... 
Ez után összenéztem a betűket a téglácskákkal, hogy melyik a legjobb párosítás. És miután ezzel kész voltam, jöhetett a ragasztás... A legegyszerűbb, ha letesszük a betűt úgy, ahogyan a nyomatot szeretnénk látni, és a felfelé levő oldalát ragasztózzuk. Így nem lesznek tükörben. :) 
Amíg száradtak, én néha jól megnyomtam, hogy biztos legyen a dolog, de a téglácskák súlya is segít a ragasztónak. És ha már letelt a ragasztó hatóideje már használhatjuk is!

abc2.jpg

Kicsit időigényes, de utána már bármikor, bárhová, bármit "írhatunk"!
Hamarosan mutatok erre is ötleteket!

Köszönöm, hogy benéztél!

 

ABC pecsét Tovább
Farmer fahordó

Farmer fahordó

00_1.jpg

Ha az ember fával fűt, akkor azzal van feladat bőven. Először is, amikor megérkezik a téli adag, akkor azt el kell pakolni. Aztán persze amikor jön a hideg, akkor be kell hordani a kandallóhoz...

... aminek szuper a hangulata, és lássuk be semmi más nem ad olyan meleget, mint a ropogó tűz!

A házba való behordáshoz pedig itt egy szuper eszköz: farmer fahordó.

Kell hozzá:

 • Kb.  2 db 47* 82 cm farmer darab (vagy más erős anyag)
 • 4 db 5* 40 cm farmer (pántnak)
 • kb. 5 m ripsz szalag 
 • cérna (érdemes vastagabbat használni)
 • selyempapír

Maradék farmerekből és egy kis darab műbőrből varrtam. Elsődleges szempont volt, hogy nagyon bírja a strapát, ezért lett kétoldalas. Belül pedig vastag ripsz szalaggal erősítettem meg, hogy ne nyúljon meg a farmer és a varrások is tartósabbak legyenek. (legfelső képen a rajzon látszik.)

A fülébe is varrtam szalagot: 2 pántra rátűztem, majd egy szalagos és egy sima darabot színt színnel szembe összevarrtam a két hosszú oldalán, majd kifordítottam és letűztem.

011.jpg

 

02_1.jpg

Az "alappal" is hasonlóan csináltam: az egyik darabra először körbe, aztán keresztbe még kettő.

03_1.jpg

Rövidebb oldalakra jöhetnek a pántok, aztán a másik farmer darabbal (szín-színnel szemben), majd kifordít és a színéről körbevarr. Én itt használtam a selyempapírt, mert a műbőrt sajnos a talp és továbbító recék általában megrongálják, de a papír megvédi, és utána csak le kell tépni. (Képet itt találtok erről.)

És tádááám:

04_1.jpg

Jól meg is lehet pakolni... így aztán bárki használhatja! Remélem sokáig a nagyszüleim segítségére lesz!

Farmer fahordó Tovább